Η Σταματίνα Ξιάρχου παρουσιάζει τις… τέχνες των μουσών – Ο χορός σε σχέση με τη θρησκευτική λατρεία (μέρος δ’)
17/11/2021

Οι χοροί, η μουσική, η ποίηση και τα τραγούδια μας ήταν βασικές αρχές στις θρησκευτικές τελετουργίες.

Οι Θρησκευτικοί χοροί μπορούσαν να εκτελεστούν σε διάφορες λιτανείες από ιερείς και καλά εκπαιδευμένους χορευτές ή χορεύτριες που είχαν λατρεία σε διαφορετικές θεότητες. Ακόμη και ο απλός λαός μπορούσε να δηλώσει την πίστη του μέσω του χορού και με τη συνοδεία ποίησης και μουσικής.

Οι αρχαίοι Έλληνες πρόγονοί μας από τα πανάρχαια χρόνια έως και την ελληνορωμαϊκή εποχή μέσω της στιχουργίας και των χορευτικών κινήσεων δήλωναν τη λατρεία στο Θείο με λιτανείες στους βωμούς των Θεών.

ΔΙΘΥΡΑΜΒΟΣ

Ο Διθύραμβος ως χορικό άσμα ήταν αφιερωμένος στον Θεό Διόνυσο και χορεύονταν γύρω από το βωμό του από πενήντα άντρες ή γυναίκες μεταμφιεσμένους σε σατυρικές μορφές και με συνοδεία αυλού έψαλαν και αφηγούνταν τη ζωή του Διόνυσου.

Η λέξη διθύραμβος επινοήθηκε για πρώτη φορά από τον κιθαρωδό Αρίων, ο οποίος κατάγονταν από τη Λέσβο. Ο Αρίων (7ος αιώνας π.χ) ήταν κατά τον Ηρόδοτο, ο πρώτος που συνέθεσε τον διθύραμβο με λυρικό – αφηγηματικό ύφος προς τιμήν του Διόνυσου.
Η λέξη διθύραμβος πήρε τη μορφή της από τη διπλή γέννηση του Διόνυσου, μία από την Σεμέλη και μία από τον μηρό του Δία, (Δις – Θύρα – Βαίνω) και σύμφωνα με τον Αριστοτέλη ήταν η αρχή της τραγωδίας, εμπνέοντας πολλούς καλλιτέχνες τόσο σε χορευτικά, όσο και σε μουσικά είδη (τραγωδία, δράμα, κωμωδία, σάτιρα κτλ).

Στα αρχαία ελληνικά κείμενα, λογοτεχνικά, φιλολογικά κ.α βρίσκουμε πολλά ονόματα χορών που δημιουργήθηκαν κατά τον Πλάτωνα για τα τρία βασικά είδη χορού: τους Ειρηνικούς (και Ερωτικούς), τους Θρησκευτικούς και τους Πολεμικούς.

Μερικά χαρακτηριστικά ονόματα χορών είναι τα:

Άμμες, Αγγελική, Αναπάλη, Άνθεμα, Αντιστροφή, Απόκινος, Βαυκισμός, Βίβασις, Βρυαλλίχα, Γέρανος, Εμέλλεια, Επιλήνιος, Καλλαβίς, Καρπαία, Κόρδακας, Μακτρισμός, Όρνιθες (κωμωδία), Πυρρίχιος, Σίκιννις, Συρτός, Τερψιχόρη, Υπόρχημα, Χορεία.

Συνεχίζοντας με πολλή αγάπη και θαυμασμό αυτή την προσπάθεια που σκοπός τη είναι να εμπνευστούν όλοι μέσα από τη μαγεία του αρχαίου χορού θυμίζοντας την σύνδεση μέχρι και την σύγχρονη εποχή μας.

Ξιάρχου Σταματίνα

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

«Ο Ασπροδόντης» έρχεται στη Σαντορίνη

«Ο Ασπροδόντης» έρχεται στη Σαντορίνη

Ο Δήμος Θήρας θα πραγματοποιήσει στα πλαίσια των πολιτιστικών του εκδηλώσεων τέσσερις παιδικές θεατρικές παραστάσεις του αριστουργήματος του Τζακ...