Η Σταματίνα Ξιάρχου παρουσιάζει τις… τέχνες των μουσών. «Μακελάρικος»
05/07/2022

«Μακελάρικος»

(Γρήγορο Χασάπικο – Χασαπιά)

Ο χορός Χασάπικο χορεύεται σε ολόκληρη την Ελλάδα με διαφορετικές μελωδίες και συνοδεύεται από πολλά τραγούδια.

Κυρίως όμως αυτός ο χορός είναι της Θράκης εντοπίζεται σε περιοχές που εγκαταστάθηκαν Μικρασιάτες μετά το 1922, με την έλευση των προσφύγων στην Ελλάδα.

Η ελληνική ονομασία του χορού είναι Μακελάρικος και οι ρίζες του ανάγονται στην βυζαντινή περίοδο, αλλά και στην Αρχαία Ελλάδα όπως αναφέρει η Κύπρια Ελισσάβετ Σενιέ μητέρα του Γάλλου ποιητή Ανδρέα Σενιέ, η οποία η ίδια κάνει αναφορά από προσωπική της μαρτυρία (τον είδε να χορεύεται στην Κωνσταντινούπολη τον 18ο αιώνα).

Χόρευαν 200 – 300 Έλληνες μακελάρηδες (χασάπηδες) από την Μακεδονία, στους οποίους η Οθωμανική αυτοκρατορία είχε παραχωρήσει το προνόμιο να κρατούν μακριά μαχαίρια φορώντας σαρίκι και πράσινο ένδυμα και είχαν το δικαίωμα να ταξιδεύουν λόγω του εμπορείου.

Επικεφαλείς των χορευτών ήταν δύο κορυφαίοι χορευτές που έδιναν και το γενικό πρόσταγμα στο χορό, κρατώντας μαχαίρια παριστάνοντας τον Μ. Αλέξανδρο και τον Ηφαιστίωνα.

Πίσω από αυτούς ήταν άλλοι δεκαπέντε που κρατούσαν επίσης μαχαίρια, ρόπαλα ή μαστίγια και πιο πίσω ακολουθούσαν οι υπόλοιποι χωρισμένοι σε ουλαμούς (σειρά πολεμιστών).

Ο χορός ήταν μια παντομίμα που χορευόταν στη γιορτή της συντεχνίας (συναιτερισμός) των μακελάρηδων και με συνοδεία τραγουδιών σχετικά με τη ζωή και τα κατορθώματα του Μ. Αλέξανδρου.

Η λαβή των χεριών είναι από τους ώμους. Λέγεται ότι επικράτησε επειδή μετά από τη μεγάλη κατανάλωση φαγητού και κρασιού οι χορευτές κρατιόντουσαν στους ώμους για να στηρίζουν ο ένας τον άλλον.

Μουσικό μέτρο 2/4.

Τα βασικά βήματα είναι έξι (η αγωγή του συρτού στα τρία) και μπορούν να συμπληρωθούν φιγούρες με βάση τα έξι βήματα. Τα τραγούδια που συνοδεύουν το χορό είναι πολλά, παραδοσιακά αλλά και νεότερα λαϊκά που αποδίδουν τα αισθήματα του λαού.

Χασάπικο από τα Χορευτικά της κ. Ξιάρχου Σταματίνας

 

 

Ξιάρχου Σταματίνα

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

«Ο Ασπροδόντης» έρχεται στη Σαντορίνη

«Ο Ασπροδόντης» έρχεται στη Σαντορίνη

Ο Δήμος Θήρας θα πραγματοποιήσει στα πλαίσια των πολιτιστικών του εκδηλώσεων τέσσερις παιδικές θεατρικές παραστάσεις του αριστουργήματος του Τζακ...