Η Σταματίνα Ξιάρχου παρουσιάζει τις… τέχνες των μουσών – «Αφιέρωμα στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου»
17/05/2023


Η Σταματίνα Ξιάρχου παρουσιάζει τις… τέχνες των μουσών | «Αφιέρωμα στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου»

Οι εκδηλώσεις και οι αναφορές για τη Γενοκτονία του Ποντιακού ελληνισμού είναι φόρος τιμής και το ελάσσον που μπορούμε να κάνουμε στη μνήμη των χιλιάδων θυμάτων που έχασαν την πατρίδα και τη ζωή τους.

Το 1911 πάρθηκε απόφαση σε συνέδριο του Κομιτάτου στη Θεσσαλονίκη για τη Γενοκτονία ελληνικών πληθυσμών της Ανατολής. Επικεφαλής των Νεότουρκων ήταν η τριανδρία των πασάδων Εμβέρ, Ταλαάτ και Τζεμάλ. Κατά τη δεύτερη φάση της γενοκτονίας τη «σκυτάλη» την πήραν στελέχη και οπαδοί του αρχηγού της τουρκικής αντίστασης Μουσταφά Κεμάλ, με πιο γνωστό από αυτούς τον διαβόητο Τοπάλ Οσμάν. Η απόφαση της Γενοκτονίας αφορούσε τους Έλληνες του Πόντου, τους Έλληνες της Μικρασιάτικης Ανατολικής Θράκης, τους Αρμένιους και τους Ασσυροχαλδαίους.

Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου άρχισε το 1916 από την Οθωμανική αυτοκρατορία με πολυάριθμες θηριωδίες, σφαγές, λεηλασίες, βιασμούς, πυρπολήσεις και τέλος διωγμούς με βίαιους τρόπους από τα πατρογονικά εδάφη του ελληνισμού.

Η εγκληματική επιστράτευση όλων των ανδρών (ηλικίας από 15 έως 45 ετών) στα τάγματα εργασίας (αμελέ ταμπουρού) προκειμένου να προσφέρουν καταναγκαστική εργασία οδήγησε στο θάνατο χιλιάδων Ελλήνων. Όσοι επέζησαν πήραν το δρόμο της προσφυγιάς είτε προς την Ε.Σ.Σ.Δ, είτε προς την Ελλάδα ή άλλες παρευξείνιες χώρες.

Ο Ποντιακός ελληνισμός μπορεί να ξεριζώθηκε από τα πατρογονικά εδάφη του, άφησε όμως τον ελληνικό ποντιακό πολιτισμό «έτοιμο» ως απάντηση στους βάρβαρους κατακτητές, μεταφέροντάς τον επίσης και όπου αλλού εγκαταστάθηκε μέσα κι έξω από την Ελλάδα.

Τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού που λυπεί την καρδιά μας, εδώ στη Σαντορίνη θα τη θυμόμαστε και θα την τιμούμε πάντα τόσο εγώ προσωπικά ως δασκάλα παραδοσιακών χορών, αλλά και όλοι οι μικροί και οι μεγάλοι μαθητές μου.

Η συνεργασία μου με μουσικοχορευτικά σχήματα μεταξύ Σαντορίνης και Πόντου ξεκίνησε πριν πολλά χρόνια, κυρίως όμως με τον αγαπητό φίλο και συνάδελφο χοροδιδάσκαλο και Πρόεδρο του Συλλόγου Επταμύλλων Σερρών, Παύλο Καρυπίδη με κοινό παρονομαστή την εξέλιξη και συνέχιση αυτής της συνεργασίας πολιτισμού και των πνευματικών αξιών της παράδοσής μας.

Ξιάρχου Σταματίνα





ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

«Ο Ασπροδόντης» έρχεται στη Σαντορίνη

«Ο Ασπροδόντης» έρχεται στη Σαντορίνη

Ο Δήμος Θήρας θα πραγματοποιήσει στα πλαίσια των πολιτιστικών του εκδηλώσεων τέσσερις παιδικές θεατρικές παραστάσεις του αριστουργήματος του Τζακ...