«Καλή αρχή στα χορευτικά μας»
04/10/2023


Ξεκινώντας ακόμη μια φορά τα μαθήματα των ελληνικών χορών σας εύχομαι καλή αρχή, γεμάτη από χορούς, βήματα, μουσική και τραγούδια της αστείρευτης παράδοσής μας.

Η παράδοση μας των «ελληνικών και λαϊκών χορών» με πλούσιες ομοιογένειες στους βηματισμούς από τόσο σε τόπο, αλλά και πολύπλοκες αντιθέσεις στο ύφος αυτών, έρχεται και μας προσκαλεί να την ανακαλύψουμε ξανά και ξανά.

Θα χορέψουμε, θα τραγουδήσουμε, θα μελετήσουμε την ιστορία τους και μαζί με τη μουσική μας παράδοση θα νοσταλγήσουμε παλαιές νότες και θα αναζητήσουμε νέες.

Έχουν γραφτεί αμέτρητες αναφορές για τα ήθη και έθιμα της πατρίδας μας, για τις συνθήκες και τις αντιλήψεις της κάθε ελληνικής κοινότητας που μέσα από την επανάληψη και τις ανάγκες της κάθε εποχής παίρνουν σάρκα και οστά και γίνονται ο κορμός των κοινωνικών εκδηλώσεων, εκφράζοντας το ελληνικό πνεύμα και πολιτισμό.

Από τον κορμό αυτό, νέα παρακλάδια ξεφυτρώνουν και θέλουν να δώσουν το στίγμα τους, έχουν το δικαίωμα να δοκιμάσουν και να δοκιμαστούν στο χρόνο. Να διορθώσουν και να διορθωθούν.

Βλέποντας τον αληθινό και πραγματοποιημένο αγώνα του παρελθόντος που είναι μια ιστορική πραγματικότητα, η οποία γαλούχησε γενιές, ελπίζω και αυτή η χρονιά να είναι ευλογημένη, ενθουσιώδης, με πολλές επιτυχίες και αισιόδοξη όσο αυτό είναι δυνατόν στις δύσκολες εποχές που ζούμε.

Ο χορός είναι και στα απλά και στα δύσκολα βήματά του, δημιουργός χαράς και επικοινωνίας για κάθε ηλικία.

Τι τρίπτυχο «Κίνηση – Λόγος – Μουσική» γυμνάζει την ψυχή και το σώμα και εξυψώνει τον άνθρωπο πνευματικά προς την αναζήτηση ανώτερων αξιών.

Καλή χορευτική χρονιά.

Ξιάρχου Σταματίνα

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

«Ο Ασπροδόντης» έρχεται στη Σαντορίνη

«Ο Ασπροδόντης» έρχεται στη Σαντορίνη

Ο Δήμος Θήρας θα πραγματοποιήσει στα πλαίσια των πολιτιστικών του εκδηλώσεων τέσσερις παιδικές θεατρικές παραστάσεις του αριστουργήματος του Τζακ...