Η Σταματίνα Ξιάρχου παρουσιάζει τις… τέχνες των μουσών.
«Το πανηγύρι»
Το πανηγύρι πας + άγυρις αγορά αγείρω = μαζεύω.
Ένα έθιμο που αγαπούν σε ολόκληρη την Ελλάδα και γίνεται κυρίως στα χωριά μας με πολυδιάστατες χαρακτηριστικές εκδηλώσεις είναι το πανηγύρι. Αποτελεί τη συγκέντρωση και την ένωση όλων κατοίκων σε κάθε επαρχία της πατρίδας μας ,δίνοντας τους την ευκαιρία να πουλήσουν τα εμπορεύματα τους (εμποροπανήγυρις) είτε για κοινωνικούς λόγους, όπως πολιτιστικούς αθλητικούς, είτε για θρησκευτικές εορτές καθώς όλοι θα έχουν την χαρά για συναντήσεις με τούς συγχωριανούς τους ή με ξενοχωρίτες.
Συνήθως τα πανηγύρια γίνονται ή στην πλατεία του χωριού ή στα χοροστάσια ή στις αυλές των εκκλησιών παραμονές του εσπερινού της εορτής τού εκάστοτε Αγίου. Τα κοινωνικά ή θρησκευτικά ήθη και έθιμα πού πραγματοποιούνται στα πανηγύρια προσδιορίζονται ημερολογιακά, τα Χριστούγεννα, την πρωτοχρονιά, των Φώτων, τις Αποκριές, το Πάσχα, του Κλήδονα με αποκορύφωμα τον Δεκαπενταύγουστο για τις εορτές της Παναγίας μας και εν κατακλείδι για όλες τις εορτές των Αγίων.
Γεγονότα επετειακά τόσο για το έθνος ή κοινωνικά του καθημερινού βίου οι Έλληνες από π.Χ αυθόρμητα γιόρταζαν πανηγυρικά με συναισθήματα χαράς και ενθουσιασμού.
Ο χορός, η μουσική και το τραγούδι, κυρίως αυτοσχέδια τα παλιότερα χρόνια, ήταν η βάση των τοπικών πανηγυριών. Τα τελευταία χρόνια η πανήγυρις του κάθε τόπου διοργανώνεται από τοπικούς φορείς (κοινότητες παλαιότερα), Δήμους και διάφορους συλλόγους ή σωματεία.
Σε παγκόσμιο επίπεδο το πανηγύρι ονομάζεται Φεστιβάλ πού σημαίνει γιορτή (Feast – Fiesta).
*Οι φωτογραφίες είναι από το αρχείο του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσσαριάς “Ο Άγιος Δημήτριος”
Σταματίνα Ξιάρχου